1-7 MART MUHASEBE HAFTASI KAPSAMINDA ORDU ÜNİVERSİTESİ ÜNYE İKTİSADİ İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ’NDE ‘‘TÜRK VERGİ SİSTEMİNDEKİ GELİŞMELER IŞIĞINDA MUHASEBE MESLEĞİNİN BUGÜNÜ VE GELECEĞİ’’ KONULU SEMİNER DÜZENLENDİ. 
 

1-7 Mart Muhasebe Haftası Kapsamında Ordu Üniversitesi Ünye İktisadi İdari Bilimler Fakültesi’nde ‘‘TÜRK VERGİ SİSTEMİNDEKİ GELİŞMELER IŞIĞINDA MUHASEBE MESLEĞİNİN BUGÜNÜ VE GELECEĞİ’’ Konulu Seminer Düzenlendi. Seminerde Konuşmacı Olarak Oda Başkanı Bahadır BAŞ, Oda Saymanı Orhan Murat GÜR, Eğitim Komisyonu Başkanı Nedim DİKMEN, Muhasebe ve Vergi Bölümü Başkanı Öğretim Görevlisi Erdinç ALP Katıldı.

Oda Başkanı Bahadır BAŞ; ‘‘Bu hafta kapsamında burada olmaktan sizlerle birlikte olmaktan mutluluk duyuyorum.  Yeni bir jenerasyon yeni bir dünya var. Teknolojik değişim, teknoloji dönüşüm çok önemlidir, bunu kavramamız lazım. Bunu yaşantımıza sokmamız lazımdır. Üniversitenin logosu, üniversitenin adı çok önemli değildir. Önemli olan sizin kendinizi yetiştirmeniz, kendinize değer katmanızdır. Adem olmak adam olmak sizin kendi elinizdedir. Bu değer sizin özünüzde yatıyor, bu özü çıkartmakta sizin elinizdedir. Bu salondan, bu okuldan çıkıp ülkeye değer katmanız çok önemlidir. 
Bugün muhasebe haftası etkinlikleri kapsamında buradayız. Sizlere kısaca muhasebe haftasından bahsetmek istiyorum. Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik mesleğinin toplumun tüm kesimlerine tanıtılması, ülke ekonomisine ve iş dünyasına sunduğu değer ve faydaya ilişkin farkındalığın arttırılması amacıyla 1-7 Mart, Muhasebe Haftası olarak kutlanmaktadır. 1 Mart Muhasebeciler günü, özel bir gün olmasından öte, ülkemizde mesleğin başlangıç tarihlerinden biridir. 1 Mart 1989 tarihi, “3568 Sayılı Meslek Yasasının TBMM Genel Kuruluna sevk edildiği tarihtir. “Mesleğin yasalarla adının koyulduğu gündür.
13 Haziran 1989 tarihinde yürürlüğe giren, 3568 sayılı Meslek Yasasına istinaden 109 bini aşan Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavir ile 18 bin stajyer ülke genelinde faaliyet göstermektedir.” ’’dedi.

Öğretim Görevlisi Muhasebe ve Vergi Bölüm Başkanı Erdinç Alp; ‘‘Meslek yüksekokullar 2547 sayılı kanun kapsamında belirli mesleklere yönelik nitelikli insan gücü yetiştirmeyi amaçlayan yükseköğretim kurumları şeklinde tanımlanmış bu doğrultuda her biriniz buradaki eğitim faaliyetlerine katılıyorsunuz. Sizlerden bizim ve devletimizin asıl beklediği ara meslek elemanı olmanızdır. 2010 yılında Uludağ Üniversite tarafından bir çalışma yapıldı. Yapılan bu çalışma nedeniyle 3568 sayılı kanunda 2008 yılında bir değişiklik yapıldı. Bu değişiklikten önce hem ön lisans hemde lisans mezunları staja giriş sınavına girme hakkına sahipti. Yapılan çalışma sonucunda ön lisans mezunlarının staja giriş sınavında daha başarılı oldukları sonucuna ulaşmışlar. Sizin meslek elemanı olmanız beklense de mesleki bilgi alanında lisans mezunlarından daha donanımlı olduğunuz aşikârdır. Kişisel gözlerim sonucunda ise yine aynı sonuca ulaşıyor. İİBF’de iktisatçı, işletmeci yetiştirilirken MYO bölümlerinde muhasebeci yetiştiriyoruz. Sonuçta sizlerin burada aldıkları dersler mesleki anlamda İktisadi İdari Bilimlerinin bölümlerinde alınan derslerden daha fazladır. 2008 yılındaki değişiklik sonucunda her ne kadar önlisans mezunu olarak meslek mensubu olmanız direkt engellenmiş olsa da dikey geçiş sınavıyla lisansınızı tamamlamanızda hiçbir engel bulunmamaktadır. Bölüm başkanınız olarak sizler için beklentimde bu yöndedir.’’ dedi.

Konuşmaların ardından soru cevap bölümüne geçildi.